0. Introducció


Els jutges només parlem per les seves sentències, ens etziben cada vegada que algun jutge estrella desborra pels mitjans i cal justificar els seus disbarats. Dons bé, fem nostre aquesta frase i presentem a continuació una sentència i un judidi que revelen, con meyns, que hi ha tribunals, alguns molt alts, que en les seves resolucions son també tan impresentables com davant un micròfom. Aquets jutges, portats per un servilisme amb el poder polític que els ha assignat un paper de xoc en la denominada ´´ lluita antiterrorista´´, no dubten a ignorar o vulnerar principis jurídics com la pressumpció d´innocència, el dret a una defensa, el pes de les proves, etc, que conformen l´arrel del nostre sistema judicial occidental.
Oferim a la consideració de lectors mínimament assabentats d´aquets principis, les sentències emeses - amb algun afegit que les complerta- per l´audiència nacional i el tribunal suprem espanyol (de 2009 i 2010 respectivament), en vers al pres polític comunista Juan García Martín, que va ser acusat de participar en una acció del GRAPO, a Saragossa, quan ell es trobava en aquells moments a 300 quilòmetres, i pel que li han condemnat a gairabé 80 anys de presó.
Els textes ´´canten´´, des de l´ ordre de processament fins a la sentència del tribunal suprem, els raonaments i resolucions semblan escrits per endavant per condemnar a Juan García Martín, negant qualsevol prova o indici exculpatori (que els hi havia), com si el judici no s´hagués realitzat. L´explicació política d´aquest acarnissament judicial ho ofereix el mateix condemnat en el text que oferim a mena d´annex, 80 anys per un 80 %.
També anem a assenyalar algunes circunstàncies que van envoltar el processament i posterior judici i que ajuden a contextualitzar l´infàmia.
Als dos dies de l´acció dels GRAPO en Saragossa, va sortir en premsa i televisió l´imatge de Juan García Martín com a autor dels fets. Qualsevol reconeixement mitjançant prova fotográfica quedava així, viciada. Encara així ha estat un reconeixement amb convicció del 80% i l´única prova justificativa de la sentència.
Les diligències van ser portades per la policia nacional, doncs bé, ni Juan García Martín ni els autors confesos de l´acció van ser interrogats per la policia.
La guàrdia civil fou qui va detenir i interrogar als membres dels GRAPO autors de l´acció, sent els primers sorpresos per la seva posterior inclusió en sumari. Per cert, aquests guàrdies civils no van ser cridats a declarar.
A Juan García Martín el van portar a Madrid des de la presó del Puerto on es trobava llavors, pocs dies abans del judici. Només va gaudir d´una entrevista amb el seu advocat defensor, deu minuts abans del judici per poder-se preparar. L´advocat tampoc va poder entrevistar-se amb els testimonis proposats per la defensa.
Com es pot llegir en la sentència de l`audiència nacional, aquest advocat semblava com si no hagués estat present a la sala, només es limitava a deixar constància de l´assistència, després de les seves intervencions i al.legacions, gens de res.
El judici es va despatxar en un matí, poc més de tres hores per uns succesos tan greus i per una condemna de 80 anys.
El recurs presentat per Juan García Martín al tribunal superior va estar a punt de no ser admès a tràmit perquè fou ´´traspapelat´´. Actualment, la sentència es trova en recurs davant el tribunal constitucional.
Dit aixó, que parlin les sentències i que els lectors jutgin a aquells que jutgen.